1. Eerste vereiste is de installatie van WhatsApp Installatie  op je smartphone. Kan nadien wel op PC of MAC worden geïnstalleerd worden.
  2. Ga nadien op je smartphone terug naar www.wabplanden.be en vervolg je aansluiting.
  3. Gelieve de de regels en gebruik van zowel de “ALARM” als de “CHAT” applicatie te willen lezen.
  4. Voor handelaars/vrije beroepen is slechts 1 zone aanwezig, inschrijven onder hoofdmenu WABP handelaars.
  5. Particulieren kunnen zich inschrijven in het hoofdmenu Lid worden
  6. Eens de vragen beantwoord en na controle, wordt u lid gemaakt door een beheerder in de ALARM/CHAT-groep.
  7. Indien geregistreerd in de ALARM groep ben je eveneens aangekoppeld in de CHAT-groep
  8. Indien je niet weet hoe het moet, kan je altijd Lid Worden en wij sluiten u dan manueel aan volgens je opgegeven adres.
   Dit kan enkel als je de WhatsApp App reeds hebt geïnstalleerd op je smartphone“.
  9. Download hier de WABP handleiding Landen

Wat is het verschil tussen een Alarm en een Chat groep in WhatsApp.

Maar wat is nu het verschil en wanneer gebruik je welke groep?

Ben je al lid van een WhatsApp Buurtpreventie groep, dan heeft de beheerder van die groep je waarschijnlijk al de huisregels uitgelegd, die verschillen overigens per buurtinitiatief. Het is en blijft een burgerinitiatief, waarbij de beheerder(s) inspelen op de behoefte van die buurt en aan de hand daarvan de huisregels zelf opstellen.
In sommige buurt preventie groepen mag er van de beheerder meer gepraat worden dan in andere. Toch is onze ervaring dat de meeste mensen liever lid zijn van een groep waarin zo min mogelijk over minder urgente zaken gepraat wordt. Indien iemand toch minder urgente berichten of smileys plaatst in de Alarm groep, dan verlaten vervolgens sommige leden zo’n groep, omdat ze daar geen behoefte aan hebben. Dat is erg zonde want de beheerders van die groep hebben vaak veel moeite moeten doen om de groep op te zetten. Veel beheerders nemen in zo’n geval via een privé berichtje even contact op met de persoon die zich niet aan de huisregels houdt, om een waarschuwing te geven.

Houdt men zich dan nog niet aan de huisregels, dan worden leden ook weleens een maand geschorst waarna ze weer lidmaatschap aan kunnen vragen. Dit wordt lang niet altijd in dank afgenomen, maar het werkt erg goed om de groep te behouden waar hij voor bedoeld is.

Op de achtergrond zijn beheerders vaak veel actiever bezig met het reguleren van zo’n groep dan men in eerste instantie doorheeft, ze flyeren, nemen contact op met (nieuwe) leden om ze de huisregels uit te leggen, onderhouden (meestal) contact met de politie en de gemeente en ga zo maar door.

Om leden en beheerders te helpen, met het verschaffen van meer informatie over wat nu wel en niet mag, hebben we besloten de richtlijnen voor de Alarm en Chat groep hierbij op een rij te zetten.

De Alarm App groep

Plaats in deze groep uitsluitend spoedeisende meldingen van tot ongeveer 2 à 3 uur geleden. Bel ten alle tijde eerst 101 of 112 om vervolgens de groep te informeren, ook over het feit dat de politie al gebeld is, dit voorkomt onduidelijkheid en vragen in de groep.

Spoedeisende meldingen kunnen berichten zijn over een:

 • Verdachte situatie en/ of personen
 • Vermiste persoon
 • Brand
 • Aanrijding met gewonden
 • Mishandeling
 • Beroving
 • Als er iemand onwel wordt
 • Inbraak of diefstal op heterdaad
 • Ontvoering of een poging tot ontvoering

Belangrijk: Plaats in de Alarm App groep een zo compleet mogelijk bericht, dit voorkomt vragen. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk signalementen door te geven. Als einde bericht een vermelding; Uitsluitend reageren als u informatie heeft met betrekking tot de melding plus dat de politie al is gebeld.

Zie ook de Signalementenkaart A4 of Signalementenkaart Groot

Tip: Installeer een alarm geluid in voor deze groep zodat u weet dat het om een alarmerende melding gaat.

De Chat App groep

In de Chat App groep kunt u de minder urgente berichten plaatsen. Berichten moeten een rechtstreeks verband hebben met het aanwezige alarm bericht. Politie kan hier echter ook extra info posten van algemeen nut. Zoals al eerder aangegeven verschillen de huisregels per groep hierover. Indien u twijfelt, neem contact op met de beheerder van de groep, beste is wel om dit in een privé bericht te doen.

Tip: Demp de notificaties in deze groep als u niet voortdurend een melding wilt ontvangen van de minder urgente berichten, maar zo wel op de hoogte blijft van wat er zich afspeelt in de buurt.