App bouwers zaaien verdeeldheid onder Buurtpreventie initiatieven

Geplaatst in: Info 0
Buurtpreventie App groepen die langs elkaar heen appen…
Steeds vaker worden wij benaderd door beheerders en leden die in hun wijk te maken krijgen met wéér een uitnodiging tot deelname aan een nieuw buurtpreventie-initiatief, terwijl de bestaande groep in de wijk al prima draait. Hoe hier mee om te gaan en wat vinden wij hier van?

Tot voor kort juichten wij initiatieven die veiligheid in de buurt bevorderden zonder uitzondering toe. Het maakte ons niet uit welke App je gebruikt om je buurt veiliger te houden, het doel is immers de Belgische en Nederlandse buurten veiliger maken toch? Nu echter steeds meer commerciële partijen zich mengen in de het buurtpreventie landschap, zien we steeds vaker wervingsactiviteiten en lokkertjes die in onze optiek niets van doen hebben met het verbeteren van de veiligheid.

 

Dwarszitten van al bestaande initiatieven

Beheerders van WhatsApp Buurtpreventie groepen, waarvan sommigen al drie jaar actief zijn, vrijwilligers die daar vele uren van hun eigen tijd in staken, hebben geflyerd, contact gelegd met de buren, maar ook met gemeentes en de wijkagent.
Ze houden soms de leden netjes bij in een database en dragen de huisregels uit, onder andere om te voorkomen dat de alarmapp zal veranderen in een babbelbox.
Nu verschijnen er her en der in het land brieven, welke lijken te zijn verstuurd door de beheerders van een WhatsApp Buurtpreventiegroep, met het verzoek zich aan te melden bij iemand anders. Leden raken hierdoor in verwarring, want zij denken dat de applicatie voor hun buurtalarm app groep in WhatsApp nu is verhuisd naar een andere app.
Beheerders van de WhatsApp Buurtpreventiegroepen krijgen momenteel tal van vragen van hun leden. Dit terwijl de beheerders het al druk genoeg hebben met het beheer van de WABP groepen zelf.

 

 

Samen staan we sterker

Zonder samen sterk te staan, appen we straks met allerlei verschillende applicaties langs elkaar heen, met als gevolg dat de criminelen weer hun gang kunnen gaan. Je zaait dan juist verdeeldheid onder veiligheidsbewuste en betrokken burgers.
Momenteel zorgen (anonieme) brieven en flyers van verschillende app ontwikkelaars bij leden voor enorm veel verwarring, het levert de beheerders enorm veel extra werk op. Wij zien het als een storm in een glas water, maar vinden het een schande dat er zo met burgerinitiatieven wordt omgegaan.